צור קשר

צור קשר

checked

כאב בטן אצל תינוקות: מתי צריך לדאוג?

  • לעיתים קשה לזהות כאבי בטן אצל תינוקות רכים, שמגיבים בבכי לסוגים שונים של אי נוחות. כדי לזהות בכי הקשור לכאב בטן, מומלץ לשים לב לסימנים הבאים: כיווץ שרירי הגוף, בכי בטונים גבוהים עולים ויורדים והתפתלויות.
  • הגורמים הנפוצים ביותר לכאבי בטן אצל תינוקות ופעוטות הינם: גזים, ריפלוקס, רגישות למזון, עצירות או דלקת מעיים.
  • אם יש לתינוקכם סימני אזהרה כגון כאב בטן המשולב עם חום, הקאות, כאב בהטלת שטן, ירידה בתאבון לאורך זמן, נפיחות באזור המפשעה או דם בשתן או בצואה יש לפנות לייעוץ רפואי.
כאב בטן היא תופעה נפוצה מאוד בקרב תינוקות ופעוטות, והגורמים הם רבים ושונים. לפעמים הבטן הקטנה יכולה לכאוב מאכילת יתר או אכילה בלתי מספקת, מגזים אצל תינוקות, עצירות, שלשול, דלקת מעיים, דלקת בדרכי השתן ועוד. אז איך מזהים מתי צריך מיץ שזיפים ומתי הולכים לרופא? כל המידע בכתבה שלפניכם.

כאב בטן היא אחת התלונות השכיחות ביותר אצל רופאי הילדים, ונמצאת במקום השני לאחר צינון ושיעול. למעשה כאב בטן יכול ללוות כל מחלה אצל ילדים ותינוקות. יחד עם זאת, מחקרים מעלים שברוב המקרים כאב הבטן אינו סיבה לדאגה. והוא נובע ממצבים שקל ופשוט לטפל בהם בבית, כמו גזים אצל תינוקות, עצירות קלה או וירוס.

איך מזהים כאב בטן אצל תינוקות?

לעיתים קשה לזהות כאבי בטן אצל תינוקות רכים, שמגיבים בבכי לסוגים שונים של אי נוחות. כדי לזהות בכי הקשור לכאב בטן, מומלץ לשים לב לסימנים הבאים:

  • כיווץ שרירי הגוף: במקרים רבים, בעת כאב בטן התינוק יכווץ את כל שרירי הגוף, יאגרף את כפות הידיים, יקרב את הרגליים לאזור הבטן ויטה את הראש מטה, לכיוון בית החזה.
  • בכי בטונים גבוהים, עולים ויורדים: אצל תינוק הסובל מכאב הבכי ילווה בצווחות של כאב, בשונה למשל מבכי כתוצאה מרעב או עייפות שיהיה יותר מונוטוני.
  • התפתלויות: תינוק שסובל מכאב בטן עשוי להגיב בהתפתלויות, שעשויות להופיע גם תוך כדי שינה או בזמן האכילה.
  • סימן ייחודי לזיהוי גזים: כ-30% מהתינוקות יסבלו מגזים (קוליק) בחודשי החיים הראשונים. בכי כתוצאה מכאב הנגרם מגזים יופיע לרוב בשעות קבועות במהלך היום לרוב בשעות אחר הצהריים והערב, וימשך כשעתיים עד שלוש. לרוב, בטן התינוק יכולה להיות נפוחה.

הגורמים הנפוצים לכאבי בטן אצל תינוקות ופעוטות

גזים אצל תינוקות(קוליק)

הצטברות של גזים במערכת העיכול אצל תינוקות בגיל שבועיים ועד שלושה חודשים. הגורמים לגזים אינם ידועים, אך מומחים מעריכים שמדובר בחוסר בשלות של מערכת העיכול. להתמודדות עם כאב הגזים ניתן לערסל את התינוק, לעסות בעדינות את הבטן בתנועות מעגליות עם כיוון השעון או להיעזר בתרופה להקלה על גזים המאושרת על ידי אגף הרוקחות של משרד הבריאות לשימוש בתינוקות מגיל לידה. גזים אצל תינוקות הינה תופעה נפוצה ונורמלית, ואינה מסכנת כלל את בריאות התינוק או את קצב התפתחותו. לרוב, הגזים יחלפו מאליהם לאחר גיל שלושה חודשים.

ריפלוקס (החזר קיבתי ושטי)


ריפלוקס בקרב תינוקות הינו מצב שבו מזון מעוכל למחצה עולה בחזרה מהקיבה לכיוון הוושט, ולכן גורם לתחושת צריבה. לרוב מצב זה נגרם בשל חוסר בשלות של השסתום המפריד בין הקיבה לוושט, והוא חולף מעצמו עם התפתחות התינוק. להקלה על רפלוקס מומלץ להימנע מהשכבת התינוק לאחר ארוחה, להקפיד על אכילה בכמויות קטנות ובמקרים מסוימים ניתן, בתיאום עם הרופא, לעבור לתכשירי מזון המיועדים למנוע רפלוקס או להסמיך את מזון התינוק בכדי למנוע את חזרתו לוושט.

רגישות למזון


לעיתים נדירות כאב הבטן נובע מרגישות למזונות שונים, כשבקרב תינוקות הניזונים מתמ"ל (פורמולה לתינוקות)  מדובר בעיקר על רגישות לחלב. לזיהוי רגישויות למזון, מומלץ לנסות מעבר לפורמולה צמחית, בתיאום עם רופא הילדים, ולבדוק האם חלה הקלה. ברוב המקרים, אלרגיות של ממש אינן מתרחשות לפני גיל חצי שנה, עם התפתחותה של המערכת החיסונית.

עצירות

מופיעה לרוב אצל תינוקות שהתחילו לאכול מזון מוצק או אצל תינוקות שניזונים מתמ"ל, ובאה לידי ביטוי ביציאות קשות שמגיעות אחת לשלושה ימים או יותר. להתמודדות עם עצירות, ניתן להציע לתינוק מעל גיל 4 חודשים בשלב ראשון במתכונת של טעימות מזונות בריאים וקלים לעיכול כמו פירות מרוסקים, מרק ירקות טחון ומים. בעת עצירות בטן התינוק יכולה להיות תפוחה, והבכי לרוב יופיע לאחר האוכל עם סימני מאמץ אצל התינוק או בכי בעת ניסיון ליציאה.  נקודה חשובה לציון היא שתופעה של העדר יציאות למספר ימים אצל תינוק, במיוחד תינוק יונק ונינוח יכולה להיות נורמלית.

דלקת מעיים

כאב בטן המשולב עם שלשול או הקאות, עשוי להעיד על חדירה של וירוס או חיידק למערכת העיכול של התינוק. במקרה זה, יש לפנות לרופא ומומלץ לעקוב אחר התיאבון של התינוק ואחר צריכת הנוזלים שלו, בכדי למנוע התייבשות. אצל תינוקות רכים התייבשות יכולה להופיע מהר מאוד, אפילו תוך יום אחד, לכן בכל מקרה של ירידה בתיאבון או בחיוניות לצד שלשול והקאות מומלץ לפנות לבדיקה רפואית. 

סימני האזהרה שמצריכים בדיקה רפואית

  • כאב בטן המשולב עם חום
  • כאב בטן המשולב עם הקאות חוזרות
  • כאב בטן רציף שבמהלכו התינוק אינו חווה הקלה לאחר אמבט חמים או מנוחה
  •  כאב בטן שמלווה בכאב בעת הטלת שתן
  • הופעת דם בשתן או בצואה
  • כאב בטן המשולבים עם ירידה בתיאבון לאורך זמן
  • כאב בטן המלווה נפיחות או רגישות באזור המפשעה או שק האשכים
  • כאב בטן מלווה בעצירות ממושכת

 

כתבות נוספות בנושא

10 עובדות מעניינות על קוליק

10 עובדות מעניינות על קוליק

עשר עובדות שלא ידעתם על קוליק, תופעת הגזים אצל תינוקות

גזים אצל תינוקות? האם ניתן לטפל באופן טבעי?

גזים אצל תינוקות? האם ניתן לטפל באופן טבעי?

אחת הבעיות הרפואיות הנפוצות בקרב תינוקות היא תופעת הגזים (קוליק). אם התינוק שלכם חסר מנוחה למשך פרקי זמן קבועים, בייחוד בשעות הערב והלילה, ובוכה שעות ...

לא להגזים עם הגזים

לא להגזים עם הגזים

למרות שתינוקות רבים סובלים בחודשים הראשונים לחייהם מגזים, לרפואה המודרנית עדיין אין פתרון מוכח לבעיה. מלבד עצות סבתא אפשר רק להמליץ על טיפול תרופתי ...

וירוס, חיידק או טפיל? כל הגורמים לשלשולים אצל ילדים

וירוס, חיידק או טפיל? כל הגורמים לשלשולים אצל ילדים

שלשולים וכאבי בטן הינם תופעות נפוצות אצל ילדים, בעיקר בגילאים הרכים. זה מתפשט כמו מגיפה בגני הילדים ובמעונות, ונראה שאין מנוס מהתמודדות עם תופעה לא ...

הצג כתבות נוספות
עבור לתוכן העמוד