צור קשר

צור קשר

checked

משחק ילדים: על החשיבות של משחק להתפתחות תינוקות

  • לאחר חידוד החושים והכרת גופו ומצבים חדשים, מגיל חודש התינוק מרגיש בנוח בעולמו החדש ופנוי למשחק.
  • בגיל 1-3 חודשים יש להציע חפצים במרקמים שונים בטווח קצר ולעודד לגעת בהם, וכן לשיר ולרקוד עם התינוק בתנוחות נשיאה שונות כדי להפעיל את שריריו.
  • בגיל 3-6 חודשים תנו לתינוק לחוש מרקמים וחפצים שונים וליהנות מפעולתם, וכן שחקו במשחקים שמעודדים את תחושת הציפיה, וכן את ההנעה של הגוף במרחב.
  • בגיל 6-9 חודשים יש לשחק משחקים שיעודדו את הזחילה והישיבה כמו כדור אף, וכן משחקי סיבה ותוצאה, ניגון על סירים ומשחקי חיקוי להתפתחות השפתית.

כולנו רוצים שהתינוקות שלנו יתפתחו, והרשת מלאה בטבלאות התפתחותיות לפי גיל התינוק. לעידודה של התפתחות תינוקות  בהתאם לגילם אין צורך ברכישת צעצועי התפתחות יקרים. המפתח להתפתחות טמון בתשומת לב, בתקשורת ובגירוי החושים או במילים אחרות: משחק.


עוד בהיותו ברחם, חושיו של התינוק מתחילים לעבוד: הוא שומע את קולה של אמו ואת דופק ליבה, הוא מניע את ידיו ורגליו, משנה תנוחה ומגיב למאכלים שונים שאוכלת אמו. מרגע שהוא יוצא אל אוויר העולם, חושיו מתחדדים והוא חווה מציאות חדשה מבחינתו, שבה לאמו יש גם ריח ואפשר לחוש אותה, ושבה יש עוד אנשים בנוסף אליה, כמו אבא, סבים ואחים. הוא חווה ריחות חדשים וקולות מגוונים, הוא חש את מגע הבגדים על גופו וגם לומד להכיר מצבים חדשים בעצמו כמו רעב ועייפות. התפקיד שלנו כהורים הינו לסייע לו להתמודד עם החוויה העוצמתית הזו וגם לווסת את העולם שבחוץ כך שיתאים לתינוק, כמו עמעום התאורה, עיטוף בבגדים רכים וכדומה. לאחר החודש הראשון, התינוק כבר מכיר את עולמו החדש ומרגיש בו בנוח, וכבר בגיל זה הוא פנוי למשחק.

משחקים לגיל 1-3 חודשים


בגיל זה התינוק חווה את העולם באמצעות שמיעה, ראייה מטווח קצר ומגע. תנו לו זמן להגיב לכל גירוי, ואל תתייאשו אם אין תגובה כלל. לקראת גיל 3 חודשים הוא כבר יושיט ידיים אל חפצים, יחייך אליכם ויגיב גם למשחק.


היי, הנה דובי: מכיוון שהתינוק עדיין לא רואה מרחוק, ניתן להציע בפניו חפצים וצעצועים במרקמים שונים ולעודד אותו להושיט יד לגעת בהם.


נולד לרקוד: בגיל הזה מומלץ לוותר על מערכת המוזיקה המשוכללת שלכם, כי הקול שלכם הוא הדבר שהוא הכי אוהב לשמוע בעולם. שירו לו שיר ורקדו אתו בזרועותיכם. ניתן בהחלט גם לשיר שירים שאתם אוהבים, ככל שאתם תיהנו מזה, כך גם הוא. אל תחששו להשתטות, בשביל זה המציאו את הווילונות. בעת הריקוד, החליפו את תנוחת הנשיאה של התינוק, מכתף לכתף, לערסול, לתנוחת רגליים אל הבטן כשגבו אליכם ועוד. בכל שינוי תנוחה, התינוק מפעיל את שריריו ומתחזק.

משחקים לגיל 3-6 חודשים

בגיל זה גם חוש המישוש נכנס לפעולה, והתינוק כבר משתף פעולה ומביע עניין. נסו לשחק משחקים שיעודדו אותו לנוע במרחב, להושיט ידיים, להרים את הראש בשכיבה על הבטן, להזדקף ולהתקדם.


וואו, קסם: זהו גיל שבו הם מהופנטים מפעולתם של חפצים, כמו שפריצר, קופסה עם מכסה, בועות סבון וחפצים במרקמים שונים, כמו נייר, צמר, בצק וכדומה. כל מה שאינו רעיל או מסוכן, תנו לו לחוש ולנסות להבין איך הצלחתם ליצור דבר כה מקסים ומפתיע. למשחק קסמים מהנה לא צריך הפקה גדולה, מספיק לפתוח ארון או מגרה כלשהי בבית.


הנה זה מגיע: לתינוק בגיל זה כבר יש תחושה של ציפייה, לכן ניתן לשיר שיר בהתחלה בלחש ואז להגביר את הקול, לשחק במטוס עם כל חפץ שמתקרב אליו עד שמגיע, או כל רעיון אחר.

משחקים לגיל 6-9 חודשים

זהו הגיל שבו התינוק כבר יודע להעביר חפצים מיד ליד, ובעזרת משחק ניתן לסייע לו לשפר את מיומנות הזחילה והישיבה.

להקת רוק: סט סירים וכפות מעץ לתינוק, וגיטרה חשמלית ממטאטא להורה ויש לכם להקת רוק, כי לנגן ביחד זה הרבה יותר כיף מאשר לבד. אם התינוק עדיין לא יושב אפשר בהתחלה להושיבו עליכם, אבל מהר מאוד הרצון שלו לאחוז את הכפות יעזור לו להתייצב.


כדור אף: נגיחות קלות בכדור גומי קטן בעת שכיבה משותפת על הבטן, תעודד את הקטנטן להתקדם קדימה ולזחול.


סיבה ותוצאה: תינוקות בגיל זה כבר יכולים להכיל קשר של סיבה ותוצאה, לכן ניתן לעודד אותם ללחוץ על המתג של האור, על הכפתור האדום בשלט או על מתקן המים ולראות מה קורה.


חיקויים: תינוקות אוהבים לחקות, לכן ניתן לעשות קולות (כלב הב הב), פרצופים (אוי, חמוץ) וכמובן שירי תנועות – ידיים למעלה על הראש, סבתא בשלה דייסה, חמש אצבעות יצאו לטייל, איפה האגודל וכדומה.

כתבות נוספות בנושא

התפתחות תינוקות: התפתחות הראייה אצל תינוקות

התפתחות תינוקות: התפתחות הראייה אצל תינוקות

"תינוקות רואים הפוך", "תינוקות נולדים עיוורי צבעים", "תינוקות רואים רק אפור", אלו הם רק חלק קטן מהמיתוסים הנפוצים סביב ...

התפתחות רגשית של תינוקות

התפתחות רגשית של תינוקות

הוא אמנם נראה קטנטן, חסר ישע ובעל צרכים בסיסיים בלבד, אבל למעשה יש לתינוק מנגנון חברתי מורכב וצרכים רגשיים ברורים כבר מרגע לידתו. מה כוללת ההתפתחות ...

סיפור על חום ואהבה: חשיבות המגע להתפתחות תינוקות

סיפור על חום ואהבה: חשיבות המגע להתפתחות תינוקות

שמעתם פעם על "קורס עיסוי תינוקות"? סביר להניח שכן. כמעט בכל מקום שיש בו זיקה לתינוקות, ניתן להירשם לקורס כזה. ההיצע רב משום שהוא עונה על ...

הצג כתבות נוספות
עבור לתוכן העמוד